Alternatywne metody parzenia kawy to nie tylko kompendium wiedzy teoretycznej dotyczącej alternatywnych metod parzenia kawy, ale też mnóstwo praktyki. Zrobimy wspólnie przegląd metod parzenia kawy, dowiemy się jakie parametry mają wpływ na ekstrakcję kawy, a podczas degustacji sprawdzimy, czym różni się kawa dobrze od nieprawidłowo zaparzonej i dowiemy się jak to naprawić.
Z tego szkolenia dowiesz się:
- jakie parametry receptury mają wpływ na smak zaparzonej kawy
- dlaczego woda ma tak duży wpływ na smak kawy
- jakie alternatywne metody parzenia kawy wyróżniamy
- jak zaparzyć kawę z dripa
- jak rozpoznać źle zaparzoną kawę
Plan warsztatów:
- Podstawy ekstrakcji kawy i ustalanie receptur
- proporcje kawy i wody
- grubość mielenia
- czas ekstrakcji
- temperatura wody
- metoda i technika
- Znaczenie wody dla smaku kawy
- mineralizacja
- sposoby filtracji
- Przegląd metod parzenia kawy
- perkolacja i immersja
- french press
- drip/chemex
- aeropress
- porównanie smaku tej samej kawy zaparzonej immersyjnie i przelewowo
- Nauka parzenia kawy w dripie
- niezbędne akcesoria
- elementy techniki – preinfuzja, zalania, mieszanie
- Podstawy sensoryki w praktyce
- jak rozpoznać niewłaściwie zaparzoną kawę i poprawić ekstrakcję?
- degustacja kawy niedoparzonej, przeparzonej i zaparzonej właściwie
Czas trwania: 3h