Podróż przez świat kawy to przede wszystkim duży zastrzyk wiedzy teoretycznej o kawie – od uprawy, przez zbiór, metody obróbki, aż po wypalanie i metody ekstrakcji. Odkryjemy wspólnie dlaczego kawy z różnych rejonów świata smakują inaczej, a także zdegustujemy i porównamy – czym różni się kawa commodity od specialty oraz kawa parzona metodą immersyjną i przelewową.
Z tego szkolenia dowiesz się:
- skąd pochodzi kawa i jak trafiła do Europy
- czym różnią się arabika i robusta
- dlaczego kawy z różnych rejonów świata smakują inaczej
- jak się uprawia, zbiera, obrabia i wypala kawę
- czym różni się kawa commodity od specialty
- jakie są metody ekstrakcji kawy
Plan warsztatów:
- Historia kawy – odkrycie, rozwój kawiarni, 3 fale kawy
- Od plantacji po filiżankę:
- uprawa
- zbiór
- obróbka
- wypalanie
- ekstrakcja
- Gatunki i odmiany kawowca
- arabika, robusta i inne gatunki – warunki uprawy, różnice w smaku
- odmiany botaniczne
- degustacja 3 kaw z różnych rejonów świata (Afryka, Azja, Brazylia)
- Specialty a commodity – jak rozpoznać kawę wysokiej jakości, jak czytać etykiety
- pochodzenie
- profil palenia
- profil smakowy
- data palenia
- degustacja i porównanie kawy commercial i specialty + porównanie tej samej kawy specialty parzonej immersyjnie i przelewowo
Czas trwania: 3h