Matcha Workshop
Oromatcha

Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty z matchy prowadzone przez markę Oromatcha – polskiego lidera wśród wysokiej jakości japońskiej herbaty matcha. Podczas spotkania poznacie nie tylko smak autentycznej, organicznej matchy sprowadzanej z Japonii, ale również jej historię, wpływ na nasze zdrowie i zastosowanie we współczesnym stylu życia.

Matcha Workshop | Oromatcha

NEW!

300,00 

Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty z matchy prowadzone przez markę Oromatcha – polskiego lidera wśród wysokiej jakości japońskiej herbaty matcha. Podczas spotkania poznacie nie tylko smak autentycznej, organicznej matchy sprowadzanej z Japonii, ale również jej historię, wpływ na nasze zdrowie i zastosowanie we współczesnym stylu życia.

Maciej Duszak

Kawowy ekspert, Mistrz Polski Brewers Cup 2017 i autoryzowany trener SCA (Speciality Coffee Association). Konsultant, edukator oraz Master of Coffee Science w zespole Coffeedesk. Z kawą jest związany zawodowo od 2010 roku.

Alan Kwiecień

Jako barista pracuje już prawie cztery lata, najpierw w kawiarni na Wilczej, gdzie zaczynał swoją przygodę z kawą, a teraz już jako Head Barista w kawiarni na Próżnej. W 2021 roku zdobył tytuł II Vice Mistrza Polski Cup Tasters. W swojej pracy za najważniejsze uważa to, aby z kawy wyciągnąć najwięcej ile się da, ponieważ jest produkt, który musi przejść długą drogę opłaconą ciężką pracą ludzkich rąk, zanim może trafić do nas na stół.

Paweł Murawski

Pracuje w branży kawowej od 11 lat. Swoją wiedzę i umiejętności rozwijał w Londynie pod okiem takich specjalistów jak Jeremy Challender i Gwilym Davies, w Prufrock Coffee. Wiedzę o ziarnie, poszerzał w szwedzkim Goteborgu, pod wodzą Pera Nordby, gdzie był roasterem. Jego najsilniejszą stroną jest samo zrozumienie ziarna kawy i jego zachowania.

Hania - Le Minh Hanh

W kawie pracuję już 6 lat, jestem Head baristką kawiarni na Wilczej i Leader of Head baristów warszawskich Coffeedesków. Odpowiadam za wprowadzanie baristów od zera do postawienie przez nich pierwszych kroków za barem kawiarni. Parzenie kawy to rytuał - spokojny, reklasujący i wymagający precyzji

Maciej Łączkowski

Moja miłość do kawy zaczęła się w Coffeedesku na Bajkowym, gdzie Świder pokazał mi że czarna kawa nie musi być gorzka. W kawiarni pracuje od 3 lat. Zaczynałem od Wilczej, później w Kołobrzegu, przez chwile na Tamce a swoje miejsce znalazłem na Próżnej. W warsztatach najbardziej lubię to że mam możliwość poznania innego człowieka i wymiany z nim swoich doświadczeń przy wspólnej kawie.

Tosia

Moja praca z kawą trwa już 3 lata. Zaczęło się od fanatyzmu, skończyło na pracy pełnej pasji. W kawie najbardziej zachwyca mnie jej różnorodność i mnogość doznań. Lubię odkrywać nowe smaki oraz tworzyć wyjątkowe przepisy. W warsztatach najbardziej doceniam możliwość dzielenia się swoją wiedzą z innymi kawoszami oraz prowadzenia ciekawych dyskusji.

Jula

Kawę speciality piję już od 6 lat. Do dzisiaj pamiętam smak mojego pierwszego przelewu w życiu. Urzekło mnie to, że kawa może być owocowa, lekka, a nie tylko ciężka i gorzka. W tym roku stawiałam swoje pierwsze kroki na polskiej scenie Brewers Cup i Cup Tasting. Na co dzień znajdziecie mnie w Coffeedesku na Tamce. Moją misją jest pokazywanie Wam tego, jak różnorodna może być kawa!

Paweł Świderski

Z kawiarnią Coffeedesk związany niemal od jej założenia. Jest wysoce wykwalifikowanym baristą, sensorykiem i trenerem baristów, a także zdobywcą prestiżowego tytułu II Wice Mistrza Polski Brewers Cup 2019. Obecnie pełni również funkcję roastera w szczecińskiej palarni kawy MAMAM, gdzie kontynuuje rozwijanie swojej pasji i ekspertyzy w zakresie kawy.

Natalka

Z kawą speciality mam styczność od 4lat. Na co dzień pracuję za barem w kawiarni na Próżnej. W kawie zachwyca mnie jej różnorodność - od kremowych flat white po owocowe przelewy. W warsztatach najbardziej podoba mi się możliwość pokazania, że samemu można przygotować ciekawą, smaczną kawę z przepięknym latte artem.

Piotr Sowa

Mistrz Polski Cup Tasters 2015 oraz zdobywca 5. miejsca na świecie w tej prestiżowej kategorii. Doświadczony manager, head barista, kontroler jakości i szkoleniowiec, który współtworzył i rozwijał liczne kawiarnie i palarnie na kawowej mapie Polski. Pasjonat kawy z niezwykłą precyzją w ocenie smaku i aromatu, dzielący się swoją wiedzą i doświadczeniem na szkoleniach i warsztatach.

Dowiesz się:

  • jak wygląda proces zbiorów i mielenia na japońskiej farmie
  • jak odróżnić dobrą matchę od przeciętnej,
  • jak przygotować idealną (wg nas) matchę,

Warsztaty to połączenie wiedzy, praktyki i degustacji. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem
matchy, czy dopiero zaczynasz.

Plan szkolenia:

  1. Powitanie i Camellia sinensis
    – Krótkie przedstawienie marki Oromatcha
    – Czym właściwie jest matcha?
  2. Zbiory, produkcja i mielenie herbaty matcha
    – Rodzaje zbiorów, metody zacieniania (Kyoto vs Nishio), kultywary, sposób zbierania
    – Mielenie i tradycyjne kamienne młyny Mikage
  3. Matcha a nasz organizm
    – Czy pobudza tak jak kawa?
    – Antyoksydanty w matchy i wpływ na metabolizm
  4. Jak rozpoznać dobrą matchę
    – Różnice między matchą z Japonii a tą z innych regionów Azji
    – Jak rozpoznać wysoką jakość? Kolor, zapach, smak, certyfikaty
  5. Matcha dziś
    – Najpopularniejsze mity na temat matchy, na co zwrócić uwagę zamawiając matchę na mieście
    – Co oznacza „ceremonial grade”? Jak oraz czy poprawnie wymawiać „matcha”?
    – Chasen czy spieniacz?
  6. Przygotowanie matchy
    – Tradycyjne parzenie: każdy uczestnik samodzielnie przygotuje matchę premium na wodzie
    – Degustacja różnych rodzajów matchy (single cultivar, blend 1st flush, blend 1&2 flush)

Każdy uczestnik otrzymuje 1x torebkę 15g matchy premium 02Noburu + chasen

 

Produkt dodany do koszyka Zobacz koszyk Płatność